15.04.2015

Lancz Cezara z indyka

Mam dla was przepis na pyszny lancz!

  sałatka Cezara z pieczonego na ruszcie indyka


Składniki:
( 4 porcje )

2 ząbki czosnku ( bez łupinek )
3 łyżki soku z cytryny
2 łyżki chudego jogurtu naturalnego
1 łyżka oliwy z oliwek
350 g piersi z indyka ( bez kości i skóry )
1/4 łyżeczki soli
2/3 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu ( z takim najlepiej smakuje ;) )
1 duża sałata rzymska
150 g czosnkowych grzanek ( takie grzanki nie musza być czosnkowe. Aby wykonać takie grzanki wystarczy pokroić chleb na kostki i wstawić do piekarnika na 10 minut w 180*C )
25 g parmezanu

Sposób wykonania: 

1. Rozgrzać grill lub żeliwną patelnię z rowkami. Rozgnieść czosnek na miazgę. Wlać do słoika sok cytrynowy, jogurt i oliwę, dodać czosnek. Zakręcić szczelnie słoik i potrząsnąć nim aż do zmieszania składników.

2.Oprószyć indyka solą i pieprzem; spryskać lekko tłuszczem do pieczenia. Opiekać do miękkości, 4/5 minut z każdej strony. Pokroić w poprzek włókien na plastry grubości centymetra.

3. Włożyć sałatkę, grzanki oraz indyka do miski i delikatnie wymieszać.

4. Jeszcze raz wstrząsnąć sos, polać nim sałatkę i wymieszać, potrząsając miską. Podzielić sałatkę  na cztery równe części i wyłożyć na talerz. Pokroić parmezan na cienkie płatki ( nożem do sera lub obieraczką do warzyw ) i posypać nim porcję sałatki.

    To wszystko. Życzę smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz