21.04.2015

Ciasto "Rafaello"

 Siemka!
Dzisiaj nowy przepis na deser- ciasto "Rafaello"


                       
Składniki na biszkopt:
7 jaj
1,5 szklanki cukru
2 szklanki mąki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na krem:
1,5 szklanki mleka
1 szklanka cukru pudru
1 szklanka mąki pszennej
25 g masła roślinnego
olejek śmietankowy

Składniki na posypkę:
1 paczka wiórków kokosowych
1 łyżka cukru
2 łyżki masła
olejek waniliowy

Dodatkowo:
1 galaretka wiśniowa

 Wykonanie: 

1. Biszkopt: Jajka ubij z cukrem. Dodaj mąkę ziemniaczaną i tortową oraz proszek do pieczenia. Piecz biszkopt ok 30 minut. Po wystudzeniu podziel go na dwie części.

2. Krem: 1 szklankę mleka zmieszaj z mąką. Pozostałe mleko zagotuj i wlej do uprzednio przygotowanej mieszanki. Ugotuj w wystudź budyń. Zmiksuj margarynę z cukrem pudrem, dodaj przestudzony budyń i olejek śmietankowy!

3. Przygotuj galaretkę według przepisu na opakowaniu.

4. Posypka: Na patelni rozpuść tłuszcz. Dodaj wiórki kokosowe, cukier i olejek waniliowy. Wszystko podsmaż na brązowy kolor

5. Na jedną część biszkoptu wyłóż 1/2 masy, następnie tężejącą galaretkę. Przykryj drugą połową biszkoptu i nałóż pozostałą część masy. Wierzch posyp usmażonymi wiórkami kokosowymi.


  To wszystko ;)

Życzę smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz