22.04.2015

Szarlotka

    Hej
A dzisiaj nowy przepis na deser- szarlotka.



Składniki na ciasto:
70 dag mąki pszennej
1 szklanka cukru pudru
1/2 kostki margaryny
1 proszek do pieczenia
5 jajek
1 cukier waniliowy.

Składniki na masę jabłkową:
1 i 1/2 kg jabłek antonówek
1/2 szklanki wody
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
1 łyżka kaszy manny.

                         Ciasto
Wykonanie:
Mąkę i margarynę posiekać nożem, dodać proszek do pieczenia. Cukier, cukier waniliowy roztrzepać z jajkami, połączyć mąką, wyrobić ciasto i podzielić na dwie części.

                       Masa jabłkowa  
Wykonanie:
Jabłka obrać, pokroić w plastry, dodać wodę, cukier, cukier waniliowy i kaszę mannę. Smażyć ok 20 min., ciągle mieszając. Przestudzić

Na brytfankę, wyłożoną papierem i posmarowaną tłuszczem, wyłożyć jedną część ciasta, przykrywając dno i boki brytfanki, następnie nałożyć masę jabłkową, przykryć drugą częścią ciasta. Piec ok 1 godz. w temperaturze 180*C. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.


                                                                   Życzę smacznego :)                                  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz