Dzisiaj pokażę jak zrobić biszkopt jasny i biszkopt ciemny
BISZKOPT JASNY
Składniki:
6 jajek,
1 szklanka cukru,
1 szklanka mąki,
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia.
Wykonanie:
1. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka
2. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać
3. Wlać na formę do pieczenia.
4. Piec w temperaturze 160-180*C ok 30-40 min.
BISZKOPT CIEMNY
Składniki:
6 jajek,
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki mąki pszennej
2-3 łyżeczki kakao
Wykonanie:
1. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka.
2. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia , na końcu kakao i lekko wymieszać.
3. Wylać na formę dopieczenia
4. Piec w temperaturze 160-180*C ok 30-40 min.
Już jutro biszkopt orzechowy na dwa sposoby.
Zapraszam. :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz