17.04.2015

Dla początkujących

 A teraz coś dla początkujących.
Dzisiaj pokażę jak zrobić biszkopt jasny i biszkopt ciemny


BISZKOPT JASNY

Składniki:
6 jajek,
1 szklanka cukru,
1 szklanka mąki,
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia.

Wykonanie:
1. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka

2. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać

3. Wlać na formę do pieczenia.

4. Piec w temperaturze 160-180*C ok 30-40 min.

BISZKOPT CIEMNY

Składniki:
6 jajek,
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki mąki pszennej
2-3 łyżeczki kakao

Wykonanie:

1. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka.

2. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia , na końcu kakao i lekko wymieszać.

3. Wylać na formę dopieczenia

4. Piec w temperaturze 160-180*C ok 30-40 min.

Już jutro biszkopt orzechowy na dwa sposoby.
                                                                        Zapraszam. :)




                               

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz