15.04.2015

Muffinki jagodzianki z polewą

 Hej!
Dzisiaj mam dla was nowy przepis.
 Muffinki jagodzianki z polewą!
    Najlepsze na deser ;)


Składniki:
(przepis na 12 sztuk)

280 g mąki pszennej
1 łyżka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
100 g cukru
250 ml i 1 łyżka odtłuszczonego lub chudego mleka
2 jajka
55 g roztopionego masła
5 łyżeczek chudej kwaśnej śmietanki
2 łyżeczki esencji waniliowej
225 g świeżych lub mrożonych jagód
55 g przesianego cukru pudru
2 łyżeczki otartej skórki z cytryny

Sposób wykonania:
 1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200*C.
Wyłożyć papierem do pieczenia 12 foremek do babeczek (muffinek)
Wymieszać w dużej misce mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier. W osobnej misce wymieszać szklankę mleka, jaka, masło, kwaśną śmietankę i esencje waniliową.

2. Zrobić wgłębienie w mące, wlać mleko i mieszać widelcem do czasu połączenia się składników  ( nie wyrabiać ciasta zbyt dobrze)
dodać 2/3 jagód.

3. Nalać łyżką ciasto do foremek i posypywać je pozostałymi jagodami. Piec około 20 minut, dopóki wbita w środek wykałaczka nie będzie po wyciągnięciu sucha. Studzić na drucianym ruszcie około 10 minut.

4. Zmieszać cukier puder i skórkę cytrynową z taką  ilością pozostałego mleka, by uzyskać gęstą, płynna masę. Skropić polewą wystudzone babeczki.

                             Smacznego ;)

1 komentarz: