16.04.2015

Szybkie ciasto czekoladowe

  No to pora na jakieś ciasto...
Więc dzisiaj dodam przepis jak zrobić ciasto czekoladowe ;-)



Składniki:

185 g maki pszennej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczka soli
90 g plus 2 łyżeczki kakao w proszku
4 łyżeczki maślanki
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
200 g cukru
110 g brązowego cukru
125 g musu jabłkowego
2 łyżeczki esencji waniliowej
2 białka jaj
 60 g gorzkiej czekolady, drobno posiekanej
1 łyżka cukru pudru

Sposób wykonania:

1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 170*C. Kwadratową blachę do ciasta o boku 20 cm wyłożyc folią, tak aby wystawała 2,5 cm ponad brzeg. Przesiać mąkę, proszek do pieczenia i 90 g kakao do niewielkiej miseczki. W małym rondelku podgrzewać ostrożnie maślankę i kawę do czasu rozpuszczenia się kawy.

2.  Zmieszać w średniej wielkości misce brązowy i biały cukier, mus jabłkowy, maślankę z kawą i esencję waniliową. Dodać mąkę i wymieszać do połączenia składników. ubić białka w dużej misce na niezbyt sztywną pianę. Domieszać do ciasta ubite białka i czekoladę.

3. Wlać ciasto na blachę. piec 35 minut, albo dopóki się stężeje. Studzić blachę z ciastem na drucianym ruszcie 15 minut, a potem wyjąć ciasto i położyć na ruszcie do całkowitego wystygnięcia. posypać ciasto cukrem pudrem i kakao. Pokroić na 36 kawałków (oczywiście jeśli ktoś chce ;) )

4. nadmiar ciasta zawinąć w folię i zamrozić na czas nie dłuższy niż miesiąc.

                           Smacznego ;)


P.S wszelkie pytania proszę pisać w komentarzach lub na mojego maila - wmichalaksp@onet.pl


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz